Merhaba,
Fakülteye yerleştiğin ilk günü hatırlıyor musun? Öğretmen olmak belki hayalindi ya da kamu personeli olmayı istediğin bir bölüme yerleşmiştin. O heyecanı eminim ki hala anımsıyorsun. Üniversite eğitimin boyunca fakülteyi başarıyla tamamlamak için elinden geleni yaptın. Diplomanı aldığında, belki de daha önce, KPSS ile tanıştın.
Peki KPSS'de başarı elde etmek için neler yapılabilir, bir kurs merkezinden yararlanmak ya da uzaktan eğitim sisteminden faydalanmak arasında ne gibi farklar var?
Uzaktan eğitim, yüzyüze eğitime nazaran kişisel disiplinin daha yoğun olmasını gerektiren bir sistemdir. Küçük yaş gruplarında bu disiplini sağlayabilmek çoğu zaman mümkün olmamakla birlikte üniversite eğitimini tamamlamış ve belirlediği hedefe emin adımlarla yürüme kararlılığına sahip bir yetişkinin kolaylıkla başarabileceği bir süreçtir. Tabi ki güdüleyici bir rehber ve doğru kaynaklar ona eşlik ediyorsa, işi bir nebze daha kolaylaşacaktır.
Uzaktan eğitim sisteminden ilk kez yararlanacak olan bireylerde ilk etapta bazı şüpheler gözlemlenir. Bu bireyler ders çalışmanın, aynı ortamda öğretmenle bir arada olmadan mümkün olmayacağını düşünmektedir. Fakat uzaktan eğitim sistemiyle tanıştıktan birkaç hafta sonra olumlu birçok yanının olduğunu farkeden birey, sistemden maksimum fayda sağlamaya başlamıştır bile. Daha önce de söylediğim gibi hedefini belirleyen, öz denetim sahibi ve teşvik edici öğretmenlerle karşılaşmış kişilerin bu süreci başarıyla tamamlama ihtimali yüksektir.
KPSS, bu alanda uzmanlaşmış ve sınav sorularına hakim öğretmenler eşliğinde yürütüldüğünde nitelikli sonuçların doğması mümkün bir sınavdır. Fakat özellikle ÖABT alanlarında ülkemizde bazı şehirlerde kurs bulabilmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Uzaktan eğitim sistemi, bu bireylerin ilgili kurslara erişim sağlayabilecek bölgelerde ikamet eden bireylerle fırsat ve imkan eşitliğine sahip olmasını da sağlamaktadır.
Sistem eş zamanlı ve eş zamansız olmak üzere iki farklı yapıda şekillenir. Kapalı devre uzaktan eğitimlerde öğreticiyle eş zamanlı (canlı) derslerden yararlanan arkadaşlar öğretmenle doğrudan etkileşime geçebilmekteyken, video derslerde etkileşim olanağı söz konusu değildir. AKADEMİK MASA'da oluşturulan Whatsapp grupları canlı derslerden ya da video derslerden yararlanan arkadaşlarımızın öğretmenleri ile ve birbiriyle etkileşime geçmesini sağlamaktadır. Hatta bir süre sonra birbirini hiç görmemiş arkadaşlarımızın çok yakın ilişkiler geliştirdiği ve gruplarda olumlu bağlılık oluştuğunu bile gözlemledik:) Bu durum çoğu zaman yüz yüze eğitim sınıflarında dahi oluşmamaktadır.
Uzaktan eğitim sisteminin sunduğu başka bir avantaj da zaman ve mekan esnekliğidir. Derslere herhangi bir sebeple katılamadığınızda ders tamamlandıktan sonra panelinize kaydolan videosunu izleyerek eksiğinizi kapatmanız da mümkündür. Yıl sonuna kadar bütün videoları istediğiniz kadar, hızlandırarak ya da yavaşlatarak tekrar tekrar izleyebilmenin sağladığı avantaj görmezden gelinemeyecek kadar büyüktür.
Sonuç olarak eğer hedefin netleştiyse, "BU SENE O SENE OLSUN" diyorsan, öz disiplin sağlayabileceğine inanıyorsan uzaktan eğitim sisteminden yararlanmak iyi bir seçenek olacaktır.
Üniversiteye yerleştiğini öğrendiğinde yaşadığın o heyecanın, istediğin kadroya yerleştiğini öğrendiğin an tekrarlanacağını biliyorum ve "SENİN İÇİN, BU SENENİN O SENE OLMASINI DİLİYORUM"
İNANÇ VE İSTEĞE SAHİPSEN ARAMIZDA SENİ GÖRMEKTEN MUTLU OLACAĞIZ,
SEVGİYLE..
ZUHAL BEDİRHAN EVLİYAOĞLU
Akademik Masa Eğitim Koordinatörü
Comentarios